Colectare de deșeuri

Colectare de deșeuri

Mission 4 Life

Colectarea selectivă a deşeurilor este o activitate esenţială într-o societate civilizată și în România este o problemă ce trebuie rezolvată atât cu implicarea mediului de afaceri, a cetățenilor cât și a autorităților. Problema deșeurilor este una de interes atât pentru mediul de afaceri ce trebuie să urmeze anumite legi şi proceduri când vine vorba de managementul deșeurilor, cât şi pentru persoanele care trebuie să limiteze impactul pe care îl au asupra mediului, prin generarea responsabilă a deșeurilor. Colectarea selectivă a deșeurilor este un pas foarte important către gestionarea eficientă a acestora și diminuarea impactului asupra mediului și principala teza de la care trebuie pornita educarea in acest sens este ca deșeul reciclabil nu este gunoi, ci este o resursă. Iată ce tipuri de deşeuri există cu preponderență, cum se face clasificarea deşeurilor şi de ce este important să le colectăm selectiv:

beautiful-natural-green-forest

Tipuri de deseuri

Clasificarea deşeurilor se face atât în funcţie de forma în care se afla, de materialul din care sunt realizate, cât şi din punct de vedere al pericolului pe care îl prezintă pentru oameni, animale şi plante:

Deşeuri lichide

Acestea se întâlnesc atât în cazul gunoiului din locuinţe, cât şi în cazul gunoiului obţinut în urma activităţilor industriale. Apă murdară, lichidele organice, apa ce este folosită la spălare şi chiar apă de ploaie, toate se încadrează la categoria deşeuri lichide.

Plastic

Pungi, containere, borcane, sticle şi orice alt obiect realizat din plastic se încadrează la această categorie. Plasticul nu este biodegradabil, însă multe tipuri de plastic pot fi reciclate, aşa că acesta trebuie aruncat separat.

Hârtie şi carton

La această categorie includem ambalajele, ziarele, cutiile şi orice altceva realizat din hârtie ori carton. Ambele materiale sunt foarte uşor de reciclat, aşa că trebuie mereu aruncate separat.

Metal

Ambalajele şi obiectele din metal sunt de cele mai multe ori reciclabile, de aceea sunt o categorie de sortare de sine stătătoare.

Sticlă şi ceramică

Sticlă şi ceramică sunt două materiale foarte uşor de reciclat, aşa că trebuie sortate separat de celelalte tipuri de gunoi.

Deşeurile organice

Printre deşeurile organice se număra resturile de mâncare, buruienile, florile tăiate şi alte resturi asemănătoare din grădină, dar şi cenuşa sau cărbunele. În timp, deşeurile organice sunt transformate în bălegar de către microorgansime, însă şi el trebuie sortat şi aruncat separat de celelalte tipuri de deşeuri, deoarece atunci când ajunge la groapa de gunoi poate cauza apariţia metanului, un gaz cu potenţial periculos.

Deşeurile reciclable

Acestea sunt acele deşeuri ce pot fi folosite pentru a fi transformate în alte obiecte utile. Ele trebuie aruncate separat, pentru a fi refolosite şi a deveni din nou utile. Ca să îţi dai seama dacă un ambalaj sau produs e reciclabil, uită-te pe ambalaj după inscripţiile ce indică acest lucru.

Deşeurile periculoase

Deşeurile toxice, corozive, radioactive sau inflamabile sunt toate considerate periculoase şi este nevoie să te informezi despre legislație atunci când trebuie să arunci astfel de resturi.

Colectare de deșeuri

Formular contact

Înscrie-te la următoarea colectare de deșeuri completând formularul de la pagina de contact